Zebrele 3D - elemente ce sporesc pericolul în traficul din Chișinău - părere de conducător auto

În săptămâna 4-10 iulie am început să observ pe drumurile din Chișinău zebre 3D, le-am zărit pe la Botanica, și pe facebook am aflat de la prieteni că sunt și în alte sectoare.

Eu conduc zilnic ani la rând, mai ales prin Chișinău, și sunt de opinia că marcajul rutier este un element critic de asigurare a securității în trafic, sunt ferm convins că lipsa acestuia duce la accidente numeroase, la comportament ilogic/agresiv și neregulamentar a conducătorilor auto și a pietonilor.

Am reflectat un pic referitor la aceste zebre noi apărute, azi dimineață chiar mai atent m-am uitat la ele și vreau să-mi expun gîndurile.


Din poză vedeți că acestea spre deosebire de zebrele obișnuite la dreptunghiurile albe au adăguate lateral paralelograme de culoarea albasră și galbenă, scopul cărora este să creeze o iluzie că pe drum ar fi un obiect în volum, eventual o trecere de pietoni mai ridicată, iar șoferii să reducă viteza ca să permită traversarea străzii de către pietoni.


Ideea nu pare rea, dar în realitate ea nu funcționează așa cum a fost planificat, chiar invers.

Problema: elementele de culori adiționale galben și albastru de lîngă dreptunghiurile albe clasice scad contrastul dreptunghiului alb, adică diferența de culoare între albul zebrei și culorile din jur deja este mai mică, spre deosebire de cazul zebrei clasice unde dreptunghiul alb contrastează cu negrul asfaltului din jur. Contrastul scăzut - înseamnă vizibilitate mai redusă. În cazul conducătorilor auto, cu cît mai tîrziu este observat obstacolul cu atît mai tîrziu aceștia reacționează, adică reduc viteza la trecerea de pietoni. 

Reacția conducătorului mai întîrziată înseamnă șanse sporite ca acesta să nu reușească să frâneze la timp, să vedem distanțele aproximativă de frânare a mașinii (nu e calcul ideal dar e un reper):
  • La 50 km/h distanța de frânare - 19 metri, de oprire 32,88 metri
  • La 60 km/h distanța de frânare - 27 metri,  de oprire 43,65 metri
  • La 70 km/h distanța de frânare - 37 metri, de oprire 56,4 metri
Acum să vedem ce se întâmplă cu distanțele față de aceste zebre tridimensionale:

Așa se vede zebra de la 3 metri, adică așa o văd pietonii, frumoasă, colorată interesantă, parcă e tot normal, eu sunt sigur că inițiatrii experimentului s-au bucurat tare mult văzând zebră 3d din acest unghi și distnță.



La o distanță un pic mai mare de 5 metri, elementele albastre și galbene deja încep să nu se vadă bine, și plus la asta contopirea cu lumina și umbrele create de copaci le face ca acestea să se vadă încă mai rău.



La distanța de 20 metri, despre vizibilitatea elementelor 3d nu mai merge vorba, abia de se mai văd dreptunghiurile albe.


La distanța de 30 metri, abia se mai văd dreptunghiurile albe, adică practic un conducător auto ce merge regulamentar cu 50 km/h în condiții meteo bune, cu cauciucuri adecvate reușește să oprească mașina practic în fața pietonului ce traversează, poate chiar ăl calcă puțin pe picior, dar dacă pietonul nu va dormi, sunt șanse mari să reușescă să fugă repede peste drum (asta dacă nu vine sensul opus un nebun cu 80/h).

Puteți să mă întrebați, dar ce e cu zebrele obișnuite, poate ele similar nu se văd la așa distanțe, eu am să vă răspund cu o poză (o puteți mări):


Eu mă aflam cam la 20-30 de metre de la semnul care avertiza că peste 150 metri este trecere de pietoni, dar chiar și de la această distanță petele albe ale zebrei clasice se observau pe asfaltul întunecat.

Vizibilitatea nocturnă
Mă îngrijorează mult și siguranța nocturnă în trafic prin oraș, adesea observ foarte tîrziu pietonii la distanță foarte apropaită că traversează, zebrele obișnuite fiind murdare și pietonii purtând în special haine întunecate (asta se întâmplă în special din cauza murdării din oraș, lumea nu poate purta haine deschise).

Nu am mers noaptea prin acest sector, dar sunt aproape sigur că vopseaua nu e reflectorizantă sau reflectă slab lumina și aceste zebre 3D se comportă noaptea mai rău ca ziua.

Un exemplu foarte bun de soluționare a traversărilor problematice a fost conceput creat de studioul lui Artemy Lebedev din Mosvcova, designerii au propus, și chiar au implementat proiect pilot de iluminare "aerală" a zebrelor.







O mică concluzie:
  • Nu întotdeauna imaginile ingenioase care apar pe internet lucrează bine în realitate, picturi 3d am văzut, în țările occidentale au deciz să deseneze și găuri tridimensionale ca să sperie șoferii și ei să meargă cu viteză redusă, dar de cîte ori ați văzut oare în orașe cu infrastructură adecvată asemenea experimente? Eu memorez una după călătoriile de prin Europa, linii albe, foarte vizibile, chiar și "tactile" foarte multe linii care dirijează traficul (și pietonii, și bicicliștii, și autobusurile, și mașinile).
  • Ca în cazul tăblițelor de cotire la dreapta ideea e bună dar implementarea e proastă.
  • Din practică știu că în Chișinău pe drumuri exsită atât de multe elemente de distragere care captează atenția șoferilor (găruri, borți, dîmburi, cratere, capace de canalizare ce lipsesc, mașini parcate pe margină, foarte mult spam vizual din cauza billboard-urilor, mașinile care circulă haotic, limitatoarele de viteză la treceri) la toate acestea dacă mai adăugăm încă un element de distragere sunt șanse mai mari ca șoferii să reacționeze prea tîrziu la pietonul ce traversează strada.
  • Pentru pietoni aceste zebre 3d crează o senzație falsă de siguranță sporită.
  • Liniile clasice de marcare care ar ține în frâu benzile de circulație, zebrele obișnuite care pur și simplu lipsesc acestea cred că sunt elementele primare ale securității din trafic de care trebuie de avut grijă permanent!
  • Azi dimineață la radiou a fost expusă o ideie interesantă - aceste zebre nu sunt conform regulamentului de circulație rutieră, respectiv un jurist bun are șanse mari să contesteze un caz în care un pieton este călcat pe ele în favoarea conducătorului auto.

De șoferii ce să zic, peste cîteva zile ei se vor deprinde cu aceste zebre și pur și simlu nu vor mai atrage atenția la ele micșorînd viteza să înțeleagă ce s-a mai făcut pe drumul public, adică după ce va dispărea elementul de noutate efectul lor va dispărea, în această situație dragi pietoni vă rog să vă puneți întrebarea oare sunteți siguri că traversarea pe o zebră 3D vă oferă siguranță în plus? Oare copilul vostru de 8 ani ce are înălțimea mai mică de 2 ori ca lungimea unei dungi de zebră cînd vine de la școală va travaversa în siguranță acolo unde cineva a făcut experimente de pictură pe drum?











Postări populare de pe acest blog

PayPal în Moldova - înregistrare legală a contului (Instrucțiune foto)

Startup Weekend - Follow-up meeting - 4.04 - Page found

Magazimul NR.1 - Reclamație POS terminale fără contact