Magazimul NR.1 - Reclamație POS terminale fără contact

Eu achit des cu cardul bancar, și tare îmi place cardul MasterCard Paypass care îl am de la una din băncile locale, acest card îmi permite să achit la POS terminalele moderne fără să fie introdus cardul în acestea și fără culegerea codului pin, merge plata repede doar cu o atingere. Din păcate nu chiar toate magazinele mari au instalate terminale POS ce suportă tehnologia Paypass sau Visa Paywave, inclusiv supermarketul NR.1 eu am decis să contribui cu un efort mic care posibil ar schimba situația.
Un pic despre situația pe piața locală - inovația pe piața în domeniul cardurilor fără contact a fost făcută din cîte eu memorez de Unibank, care au lansat printre primii achitarea cu carduri, și chiar mai mult, la primul "Festival Medieval" organizat de Vatra Fest ei au decis să folosească carduri Paypas preplătite și terminale wireless  (fără de fir de internet/rețea) și fără conectare la 220. După mine asta a fost super cool - achitări rapide și transparență totală la incasări, plus tehnologia Paypass asigura achitări foarte rapide.


Ulterior tehnologia a fost implementată și de alte bănci, promotorul actual și implementatorul principal al cardurilor fără contact probabil că este Moldova Agroindbank, care au lansat cardurile cu chip paypass deja de vreo 2 ani și mai important activ instalează în rețeaua de comercianți terminale care suportă tehnologia de plată fără contact:

Foto de Victor Țapu / Facebook

Am văzut acest tip de terminale de la MAIB cel puțin în 2 supermarket-uri - Fourchetter și Green Hills, am mai văzut și în alte locuri dar nu mai memorez, însă ce am memorat și mi-a plăcut este că ei au brand-uit PIN-pad-ul de la aceste terminale cu logo-ul turistic al Moldovei, arată frumos și modern. Doar că nu mi-a plăcut că au fost folosite abțibild-urile recepționate de la subdiviziunea MasterCard din Ukraina, nu sunt în rusă, dar nici în română nu sunt. Fiind din advertising eu știu că înlocuirea acestora ar costa cîțiva lei, ar fi tare bine ele să fie înlocuite, deși din punct de vedere legal probabil nu sunt pîrghii de a modifica asta, totuși din punctul meu de vedere asta în primul rând este imaginea băncii care a instalat terminalul fără să fie efectuată adaptarea locală completă, plus este și un pic de imagine nepotrivită pentru localul unde este instalat terminalul. 

Fiind sîmbătă nu mă grăbeam tare și am avut 10 minute ca să mă apropii la recepția de la NR.1 și să solicit Registrul de Reclamații, evident că fata m-a întrebat imediat ce s-a întâmplat. Da să vă zic sincer nouă ne place acest magazin, sunt produse proaspete, e larg, au produse variate și ne bucurăm că vor deschide unul și la Sculeanca, de asta nu aveam pretenții pentru a le reclama, și am informat fata că vreau să scriu o sugestie.

Textul îl vedeți în poză, am încercat să păstrez o tonalitate pozitivă a mesajului, dar cu o mică notă de comparație, fiindcă la noi la moldoveni foarte dez lucrează "argumetul vecinului" cînd cineva introduce o inovație se pornesc și concurenții, adică am făcut referință la fatpul că la Fourchette și Green Hills deja sunt așa terminale. Sperând că reclamația nu va avea o simplă reacție standard cu răspuns oficial am punctat că voi scri despre răspuns în blog și social media (e un plus care îl folosesc  permanent în comunicările oficiale și reclamații pentru cel punțin a asigura că la solicitare se va atrage atenție la timp).



Experiența mea din domeniul bancar, și în special a cardurilor bancare, mă face să nu fiu prea optimist la subiectul rezolvării pozitive a solicitării mele, asta fiindcă în spatele la aceste terminale stau mii de tranzacții și rulaje de milioane, și băncile care le instalează se țin cu dinții de ele fiindcă ele primesc sub 5% comision din procesarea fiecărei tranzacții, plus că aceste instalări de POS-uri de la o bancă sau alta mai sunt și doleate atunci cînd persoanele juridice solicită credite de la bănci, dar așa market mare ca NR.1 la sigur are credit la bănci.

M-am uitat detaliat la bonul de la terminalul instalat la NR.1 s-a primit așa că logo-ul băncii a fost tăiat (să nu aveți paranoia, pur și simplu așa a fost ruptă hârtia din terminal), dar s-a păstrat denumirea, și am identificat că terminalul este de la Eximbank, în pofida faptului că era printre băncile cu puncte mai bune în ratingul transparenței realizat recent de Expert-Grup, totuși această bancă nu prea investește în tehnologii noi și la capitolul carduri bancare rămâne destul de în urmă, mai ales că se deservește la centrul de procesare de la Victoriabank, ceea ce înseamnă că nu au acces tehnologic la inovații. Plus la asta toate aceste inovații costă mult (echipament, licențiere și permisiuni, soft, verificări, specialiști, costuri de implementare), iar Exim nu prea tare se avântă cu investiții în Moldova (unica ce eu memorez era vreo 10 ani în urmă pe vremea cînd absolveam ASEM-ul ei și-au tras rebranding la fațadele filialelor, și vreo 5 colegi din torrent erau tare mîndri că au reușit să prindă locuri la Eximbank).

O speranță totuși este, ca NR.1 să instaleze terminale adiționale de la MAIB sau MICB, probabil mai degrabă MAIB fiindcă MICB cam economisesc la instalarea de terminale contactless, ei țin poziția de lider la ATM-uri cu numeroase operațiuni (Cashin, Valută, Transferuri card-card), de VB nu mai presupun că ei au rămas tare în urmă de o vreme bună, iar celelalte bănci au poziții mai slabe pe partea de acceptare a cardurilor.

Posibil marketologii acestor bănci vor citi acest articol și vor veni cu inițiativa la NR.1, mai știi.

Dar să știți că de la o vreme cît călătoresc prin afara Moldovei eu tare des achit anume prin card, el fiind cu chip e protejat de la clonare din punct de vedere tehnic și procedural, și tare mi-a plăcut cînd nu trebuie la casă să aștept 3 minute să treacă tranzacția, dar pui cardul pe pinpad și ea trece imediat, fără solicitare de pin cod (dacă nu e sumă tare tare mare), vără semnătură, fără fîțâială - asta e cool, e modern, eu în genere aș prefera ca acest card să fie integrat în telefonul meu cum e prin alte țări, îl lipesc pe terminal și a trecut tranzacția prin NFC.

Am o propunere pentru voi ca cititori, dacă v-ar plăcea și vouă să plități cu card contactless la terminale mi-a venit ideea să pregătesc textul reclamației care îl puteți tipări și semna și îl puteți lăsa la orice comercial, ea nu e neapărat să fie în registru de reclamații, dar obligatoriu trebuie să fie studiată și luată o decizie referitor la asta.

Sunteți bineveniți să downloadați reclamația de pe acest link DOWNLOAD RECLAMAȚIE, e necesar să o completați cu datele personale și să o depuneți la comerciant, pentru orice eventualitate puteță solicita un număr de înregistrare sau o xerocopie cu data și ștampila organizației.

Postări populare de pe acest blog

PayPal în Moldova - înregistrare legală a contului (Instrucțiune foto)

Experiență reușită de cumpărare pe ebay - portofel Alpine Swiss

Paypal - scoaterea banilor prin cont american