Ах вернисаж ах вернисаж - Какой букет, какой купаж!
Scriu prima dată un post "la comandă" (adică pentru care primesc o remunerare oarecare), așa că ar trebui să urmez careva canoane ale "blogingului comercial", să vedem ce-o să iasă...
Intro (aici pe semne tre să vină o opinie personală, trăire din viață): La moldoveni (cei care după statistică sunt cea mai băutoare nație din lume) întîlnirea cu vinul se petrece din copilărie, atunci cînd la o întrunire de familie părinții dau să guste un fund de păhărel de "tulburel" la copii care se învață să meargă, argumentînd că "n-a să-i șhie nică, asta-s vitamine, din poamă naturală, strînsă de mîinile mele". De bine, de rău, copilul crește și din cînd în cînd mai servește, cu permisiunea părinților, tot în scopuri profilactice. Paștele blajinilor, zilele de naștere, frigăruii la natură și o tonă de alte evenimente pe parcursul creșterii copilului îl fac ca el să nu uite gustul "acrișorului" din via părinților sau a buneilor.
Prin clasele 7-9, depinde deja cît de departe de sat se maturizează, copii trec în altă fază a vieții în care combinația de jin+discotecă/club+bancă/baclașcă+întuneric/noapte - oferă senzații noi și diferite psihicului și fizicului adolescentin. Adolescenții cunosc noi senzații create de licoarea lui Bachus: ușurime, curaj, amețeală, cum prima dată se ridică asfaltul, cum arată vinegretul din stomac, ce înseamnă tazic lîngă pat și ce efect magic are apa minerală a doua zi de dimineață pentru orășeni sau ce lecuitor este chișleacul.
Liceul în Moldova pentru elevi este o rutină:
- luni-vineri: școală-casă-casă-școală
- vineri-duminică: beci-club-dansuri și distracți-deveatcă/opel-în pat la 5 dimineață
La 21 de ani cînd americanii se scapă la băut bere din butoaie de 20 litri, că legea le permite, în Moldova tinerii zglobii deja se lasă de satana băuturii (poate fi prima sau chiar a doua încercare). Pînă pe la 25 de ani însă tentative sunt mai multe, dar ele nu duc decît la trecerea de la o băutură la alta, calitatea otrăvurilor cu alcool crescînd pe măsura creșterii nivelului de venituri a tineretului (sau a cotizațiilor pentru achitarea contractului la ASEM/USM a părinților care își rup spatele "la Italia").
Trecerea de la povestea personală la subiectul promovat: pe parcursul creșterii și maturizării în Moldova noi încercăm vinul, întâi la bunei, pe urmă cu prietenii, și brusc noi fiind adolescenți devenim public țintă, public comercial, nimerim în vizorul companiilor de bere, vodcă, ajungem la discoteci "civilizate" și încercăm noi feluri de băuturi care ne tumănesc conștiința - bere de import, tequila, sambuca, B52, sex on the beach, ne mai maturizăm un pic, luăm un job și mergem la "cluburi selecte" unde ne delectă cu băuturi americănești - Jack Daniels, Chivas, J&B, Jim Beam ce put ca "свекломицин-ul" lui Nenea Gheorghe, dar care trebuie să îl bei, că de nu - îți scade nivelul de glamurozitate.
Brusc în acest proces de maturizare noi pierdem vinul, alcoolul cu care am crescut și care a crescut cu noi. Trecînd prin supermarket vezi sute de sticle de vin, de la 30 la 500 de lei, te uiți la ele, le admiri, care mai de care, diferite, felurite și nu știi ce să alegi, dar în cel mai bun caz cumperi o sticlă de șampanie Cricova, iar în restaurante și cafenele te miri ca pentru o sticlă de 0,7 litri de Vartelly tre să dai 300 lei, pe cînd acasă baclașca cu "jin alb de astă toamnă" o luai de la vecin cu 20 de lei, și asta de 2 ori mai mult volum.
Concluzie intermediară: dragilor, noi consumăm vin din copilărie! Insă, puțini dintre noi creștem cu o cultură a vinului. Pînă pe la 25 de ani mulți dintre noi cunosc cam 5 feluri de vinuri: alb, negru, de lidie, milion, muscat, ei și clasica șampanie Cricova (care de fapt mai recent a devenit doar un vin spumat).
Prima apariție a reclamei pentru care sunt remunerat: din fericire după 22 de ani de maturizare a Moldovei, și a vinificației acestei țărișoare, vinificatorii văzând că uneori le merge cam greu cu exporturile se gîndesc că ar fi bine să valorifice și auditoriul mioritic, asta dacă tot se laudă fiecare din ei pe la tot soiul de expoziții cu "cel mai bun vin" și obținând medalii și regalii.
Dar cum să o facă? Ziua Vinului 2, O altă expoziție la Moldexpo, emisiuni la televizor? -Nu!
Vernisaj să fie! -Inspirația veni probabil din dorința de a organiza un eveniment-expoziție la care vinul este prezentat la nivel de artă.
Prima ediție a evenimentului a fost în decembrie 2011, am primit și eu un bilet/invitație de la clienții noștri care au inițiat și au participat la organizarea evenimentului. Am mers acolo, am luat și aparatul foto cu mine, am făcut multe poze. Era lume multă, tot felul de politicieni, primari, parlamentari, vedete, reprezentanți mondeni al Chișinăului de seară. Toată lumea la costum, rochii de gală, eleganți, politicoși și frumoși (asta la început), după 1 oră de degustații au început să se desfacă cravețele și oaspeții au devenit rumeni pe obrajori și vorbăreți, dar eu continuam ce mi-am pus în gînd - să fotografiez cît mai multe vinuri moldovenești ca să înțeleg ce prezintă ele din punct de vedere a marketingului și a brandurilor.
Poze au ieșit muuulte și diferite, iată cîteva din ele:
Peste aproximativ o oră și jumate am fotografiat cam tot ce era de fotografiat, iar oaspeții erau pe unda lor, mi-am făcut o poză la banerul evenimentului și am plecat acasă.
După eveniment mi s-a creat o senzație foarte puternică-că în Moldova practic nu există branduri de vinuri, iar cunoștințele în domeniul marketingului a majorității proprietarilor de companii de vinuri se limitează la a face experimente cu etichetele, puțini dintre directori cunoscînd cine măcar a lucrat la crearea identității companiei lor. Memorez că doar la masa companiei Fautor era o fată cară avea idee de marketing cu care am putut să discut cîteva fraze care nu se referau doar la "încercați cît de bun e vinul nostru", pe semne asta era Alina Țapu, marketing managerul companiei.
Cam peste jumate de an după participarea la ICT Summit, am fost invitat la Ediția de primăvară a Vernisajului Vinului. Pentru mine scenariul a fost cam același - făcut poze, dar de data asta am degustat cîteva vinuri la recomandarea lui Sergiu Ghețiu, el fiind și sommelier, adică, pricepîndu-se, mi-a recomandat ce se merită de încercat așa ca să nu iau toate vinurile laolaltă și să mă amețesc repejor. Vinurile probabil au fost bune, mai ales în combinație cu felurite nuci, cașcavaluri, prune și alte bucate care se combină cu vinul.
Poze au ieșit frumoase, dar mai puține, fiindcă în timpul degustației mai stai la un păhar de vin cu lumea și timpul fuge repejor.
La această ediție a vernisajului a fost organizată și o expoziție de poze, interesante, care povestesc despre Moldova, dar nu neapărat în cele mai frumoase aspecte, însă majoritatea oaspeților socializau și degustau.
La această ediție am aflat că totuși mai există cineva care lucrează la crearea brandurilor de vin, am aflat de vinurile mimi a producătorului Agrovin Bulboaca, care deși are o multitudine de produse s-a hotîrât la un experiment de marketing creînd vinul dat pentru un auditoriu bine definit - femei, iar în cele 5 tipuri de etichete se regăsea o continuitate clară care, din fericire, nu era încă un castel vechi sau un peisaj cu vii:
A treia ediție a vernisajului s-a întmplat în iarna lui 2012, în primul rînd am mers acolo fără mașină, dar totuși nu am lăsat aparatul foto acasă. Aveam intenția să gust din vinuri, dar speram să fac și poze bune. Spre deosebire de edițiile precedente la aceasta preventiv a fost anunțat că pe lîngă tradiționalele companii care își vor prezenta produsele vor mai fi și 2 sommelieri, unul din care era Sergiu Galușca și misiunea lor era să ajute oaspeții la degustarea corectă.
Pe lîngă pozele clasice ale compozițiilor create de vinificatori în care ei se străduiau cît mai tare să scoată în evidență vinurile proprii au fost și poze mai neobișnuite:
O expoziție de tablouri pictate cu vin
Autorul tablourilor fiind jurnalistul Vasile Botnaru
Ansamblul de acordeoniști "Concertino" care distra cu muzică deosebită invitații
"Instructorii și experții degustațiilor"
Tablou în vin
Sergiu Galușca explicînd cum se combină vinurile cu bucatele
De data asta am încercat mai multe vinuri, partea de marketing (ce ține de profesie) mă îngrijora mai puțin, a fost seara de savurație a vinurilor diferite și interesante. Dar seara nu s-a terminat cu vernisajul, peste cîteva ore am ajuns la concertul trupei Carla's Dreams, unde am cunoscut de "tînărul proletariat al Chișinăului" fredoneză "Dum dum dum, cu căștile pe drum...". Seara s-a finisat pe la orele 4 după o discuție mai lungă la tema blogingului cu Dionisie și Cristina autorii noului blog DeliceMmm.
Acum cîteva zile am aflat de Versnisajul Vinului ediția IV
Evenimentul va avea loc marți, pe 16 aprilie, la Leogrand, tradițional acolo va fi o mulțime de lume care apare pe la televizor, de la premieri pînă la vedete ale estradei.
Organizatorii promit să fie multe vinuri bune, dar spre deosebire de evenimentele precedente va fi un tîrg de obiecte handmade și vor fi vîndute accesorii pentru vinuri (probabil păhare, deschizătoare, genți pentru sticle și alte măruntaie binevenite la un gospodar sau colecționar).
La edițiile precedente era cam dificil de găsit bilete cu cîteva zile înaintea evenimentului, ele sunt comercializate de Fest.md și costă cam 100-150 lei, după mine asta e un bilet de intrare destul de ieftin în lumea vinurilor moldovenești mult lăudate, mai ales pentru cei care tradițional încearcă vinurile de cască.
Așteptările mele de la Ediția IV a Vernisajului Vinului:
- Să aflu mai multă informație despre vinuri, cum să le deosebești pe cele bune de cele mai rele, adică să îmi ridic nivelul de cultură a vinului
- Din nou - să fac poze multe și frumoase (în speranța că nu mă vor alunga din nou paznicii premierului că îi stau în calea degustării)
- Poate să mă gospodăresc cu vre-o gentuță pentru sticle de vin (după vernisajuri cumpăr vinuri și uneori e mai greu să le transport)
- Să primesc măcar cîteva sticle cadou de la vinificatori
- Nu în ultimul rînd, să obțin cele 2 bilete/invitații pentru care m-am chinuit jumate de zi butonând acest articol comercial :)
P.S. Vernisajul Vinului e un eveniment de promovare a culturii vinului pentru tineretul și publicul cult din Moldova. Însă, în afară de el mai este și un alt proiect foarte interesant - MoldovaHoliday.Travel, cel mai important site de promovare a turismului în Moldova, la crearea căruia am participat intensiv împreună cu proiectul CEED și RT Design Studio