Moldova - Cea mai nebătătorită cărare turistică a Europei - Spot de promovare a țării




Pe 31 iulie 2014 mai mulți bloggeri care au interes în domeniul turistic au fost invitați să asiste la prezentarea închisă a spotului de promovare a Moldovei ca destinație turistică.

Invitația a parvenit din partea reprezentanților grupului creativ, ca organizații fiind Agenția Turismului și Proiectul CEED II, moderator fiind Eugen Boico care a fost implicat în calitate de consultant la conceperea spotului video.

Ideea spotului a fost selectată probabil din mai multe concepte, faptul că în proiect au fost implicați specialiști cu experiență în domeniul marketingului, producției video, sonorizării ridică șansele că la concepte s-a lucrat ca la carte și nu a fost o simplă execuție a doleanțelor Agenției Turismului cum probabil s-a întâmplat la crearea spotului gălăgios din februarie 2014.



Sursa de inspirație pentru conceptul de promovare este un articol de recomandare a destinațiilor turistice publicat în 2013 pe Lonley Planet, unul din cele mai populare site-uri internaționale de turism - Lonely Planet Traveller’s Choice: the top destinations of 2013.

În baza unui sondaj Molova a fost desemnată ca cea mai bună destinație turistică la capitolul "OFF THE BEATEN PATH" din Europa și a doua destinație la aceeași categorie la nivel Mondial.

Adică țara noastră a fost recoamandată pentru turiștii europeni ca "Cea mai nebătătorită cărare turistică a Europei". Echipa de creație a hotărât să mediatizeze anume această idee, care crează pentru Moldova mai multe potențiale șanse de valorificare a turismului.

Eu cred că alegerea ideei este una reușită, fiindcă o "cărare nebătătorită" nu promite confornt, nu promite lux, nu promite accesibilitate, dar oferă ceva diferit, ceva neobișnuit pentru turistul german, englez, francez, chiar rus și român. Această idee ne permite să poziționăm turismul în Moldova ca aventură de săptămână, disponibilă la o aruncătură de băț în inima Europei, dar despre care puțini știau.


Organizatorii au solicitat respectuos să nu publicăm spotul pînă ce va fi declarată lansarea oficială, promisiunea a fost de luna august, dar august vine peste cîteva ore (probabil cînd veți citi va fi deja venită ultima lună de vară 2014), dar eu voi publica spotul luni 4 august la ora 11, cînd va fi prezentarea spotului către presă. Între timp vreau să împărtășesc detalii și impresii despre el.

Ce am văzut în spot

În spot spectatorul este atras să perceapă Europa așa cum nu a mai făcut-o pînă acum printr-o serie de secvențe tematice foarte colorate și atrăgătoare vizual:
  • Mai multe peisaje spectaculoase din diferite locuri frumoase a țării
  • Imagni dinamice rurale
  • Atingerea lină a frumusețelor religioase
  • Poama, viile și vinul 
  • Masa de familie, locul unde se manifestă adevărata ospitalitate a poporului moldovean
Cu tot respectul față de organizatori, nu aș fi un blogger adevărat dacă nu aș arăta măcar cîteva poze de pe mobil, mai ales din secvențe atât de frumoase (în realitate am filmat spotul de 3 ori cu 2 aparate, dar mai răbtați un pic):


Ingredientele Spotului 

1.Imaginea Video

Spotul a fost montat de către Bodylev Lexx, și el a oferit o parte din secvențele filmate anterior, care activează în domeniul producției video și a contribuit la crearea mai multor spoturi comerciale și sociale.

Lexx este autorul spotului ironic de "promovare a Moldovei" care a apărut în scurt timp după fuckupul spotului Agenției Turismului din luna februarie 2014 (eu mă gîndesc că și noroiul ar putea fi o experiență interesantă pentru turiști, doar că trebuie să îi echpăm corespunzător, de exemplu cu niște ciubote foarte rezistente, de la același producător autohton Oldcom sau niște caloșei foarte colorați tot de la ei:


În Chișinău mai toți cui nu îi este lene critică și se dă cu expertiza (poate asta nu e rău, spune de implicare socială), însă Lexx Bodylev a demonstrat dacă ești specialist bun ai și rol de a prezenta exemple reușite în contrapunere la ceea ce mulți critică, ca dovadă este spotul Landscapes of Moldova în care el prezintă secvențe frumoase ale peisajelor din țara noastră:



2.Muzica spotului

Partea muzicală în spoturile video are un rol foarte important, ea dă ton și ghidează emoțiile, echipa de creație a ales de data asta nu o piesă istorică renumită (cum a fost în spotul precedent unde instrumentul principal era naiul), ci o piesă modernă interpretată de un artist tânăr autohton Andrei Rață, care este printre cei mai buni DJ din lume evoluând sub numele scenic Andrey Rayel.

Trackul ales este unul deosebit de majoritatea pieselor lui dansate - "The End At Pianoland":


Andrei a oferit permisiunea de utilizare a acestui track pentru spotul de promovare a țării.

3.Vocea după cadru

Vocea naratorului din spot îi aparține Ambasadorului Marei Britanii în Moldova Phil Batson care s-a oferit să transmită mesajul cu o voce suficient de radiofonică și accentul autentic englezesc (ceea ce este foarte bine fiindcă va fi mediatizată spotul și în spațiun englez).

Phil Batson la înregistrarea spotului vocei pentru spot, Ambasador UK în RM,
sursa: www.facebook.com/BritishEmbassyChisinau
Bloggerii au propus ca pentru alte țări unde vor fi spoturi adaptate în diferite limbi (română, germană, franceză, rusă) să fie la fel invitați ambasadorii pentru sonorizare, nu este o idee rea mai ales că acești oameni de meserie sunt vorbăreți împătimiți.

Partea  bună a spotului față de versiunea din februarie
  1. Este prezent un mesaj clar și evident

  2. Este relatat un motiv credibil și verificabil de vizitare a Moldovei (referința la Lonley Planet)
  3. A fost introdusă o chemare la acțiune (call to action):



    Visit Moldova + adresa paginii web moldovaholiday.com 
    care la moment este cea mai completă pagină web despre turismul în Moldova.
Planuri și acțiuni viitoare

Spotul inițial va avea 50 de secunde (care noi l-am văzut) pare lung, însă cînd privești te captează mult, îți pare că a durat maxim 20 secunde, acesta va fi mediatizat pe online, el va avea versiunea scurtă pentru plasament TV care va avea principalele vizualuri și subiectul similar, dar cu o lungime de 30 secunde. Ulterior sunt planuri să fie realizat un spot de 6 minute unde vor fi relatate mai în detalii atracțiile Moldovei pe diferite tematici. 

Spotul va fi lansat în următorii pași:
  1. Prezentarea publică a spotului va fi efectuată în luna august, va fi efectuată o conferință de presă unde jurnaliștii vor prelua materialul pentru distribuire în canalele lor media.
  2. În luna septembrie va fie efectuată mediatizarea în Modlova, probabil va fi vorba de canale TV și mediul online.
  3. Din octombrie va merge mediatizarea pe online în Europa.
  4. În noiembrie 2014 va fi lansată campania de mediatizare TV în Europa.
Tema de acasă pentru autorități, agenții de turism și pentru noi

Pentru ca turistul să primească o experiență completă mesajul din spotul publicitar trebuie să fie acompaniat cu oferta turistică ce ar include activități care nu necesită investiții extraordinare în infrastructură și revoluționări de milioane, acestea sunt lucruri pe care se poate concentra Agenția Turismului ca autoritate națională și agențiile comerciale de turism receptor:


    • turismul rural (activitățile la țară cu care noi suntem obișnuiți în copilărie însă ce sunt total diferite pentru un vizitatori străin; de exemplu strânsul roadei, îngrijirea animalelor, datul poamei la teasc, mersul cu căruța, tăiatul lemnelor cu beschia, pregătitul furajelor pentru iarnă);
    • turismul cultural - în ultimii 4-5 ani vedem tot mai multe evenimente interesante de masă organizate pe diferite tematici - etno, istorice, concerte (ultimele care le memorez - Festival Medieval, Ia ManiaGustar, la care vin mii de localnici, și ele pot fi oferte bune pentru străini;
    • turismul activ - hiking (hoinăritul pe jos pe poteci), biking (tururi cu bicicletele), expediții pe Nistru și Prut;
    • turismul gastronomic și vinicol;
    • turismul religios (în expediția Redescoperă Moldova din 2012 m-am convins că avem o mulțimea de biserici și mănăstiri deosebite, chiar în afara celor populare din apropierea Chișinăului).
Păstrare consistenței în comunicare este importantă, același mesaj trebuie transmis în toate mediile (web, TV, print, expoziții), astfel ca vizitatorul străin să vadă o continuate, și evident este necesară păstrarea calității și a standardelor înalte de produție care le pot garanta cei mai buni specialiști din domeniu.


Cetățenii, și în special tinerii trebuie să descoperim țara, să o cunoaștem, să fim mesageri ai acesteia, nimeni nu va cunvinge mai bine decît noi prietenii și cunoscuții din străinătate despre ospitalitatea, frumusețile, tradițiile ce le avem în Moldova.

Pentru aceasta trebuie să ieșim din casă, eu am primit această șansă participând la expedițiile Redescoperă Moldova, după care prinzând la gust am cunoscut Moldova în diferitele ei ipostaze, unde am făcut fotografii a locurilor frumoase și vi le-am arătat:

Postări populare de pe acest blog

PayPal în Moldova - înregistrare legală a contului (Instrucțiune foto)

Startup Weekend - Follow-up meeting - 4.04 - Page found

Magazimul NR.1 - Reclamație POS terminale fără contact