USA2Moldova & Memo Express - metodă nouă și garantată de livrat colete din America


Plusurile shoppingului online le știu cam toți, în Chișinău avem cuponiadele din Moldova cu diferite oferte, sunt site-urile chineze pe care cu cenți poți cumpăra fleacuri care la noi costă sute de lei, mai e

ste și ebay-ul unde poți vîna iPhoane la preț bun. Dar totuși eu 90% de cumpărături le fac din SUA de pe site-uri renumite care fac livrări doar pe piața locală, americană.

Motive ar fi următoarele:

  • în occident reducerile sunt veridice (de exemplu pe amazon ofertele zilei permanent include tot felul de produse la promoție, inclusi și gadgeturile de care eu sunt interesant)
  • acolo poți să găsești lucruri rare, deosebite, unice (acolo am reușit să fac rost anul trecut de sărbători de personajul Buzz Lightyear din Povestea jucăriilor și anul acesta de Bee-Do minionul pompier din desenul animat Sunt un mic ticălos)
  • însă cel mai important este că produsele sunt foarte calitative și au prețuri corecte sau mai avantajoase decît în Moldova ori în magazinile specializate din Europa.
În acest articol vă voi relata despre experiența mea cu o alternativă nouă de livrare a cumpărăturilor de pe site-urile ce fac vînzările numai în America, serviciul USA2Moldova.com oferit ce s-a lansat în Chișinău în toamnă în parteneriat cu Memo Express.


De prin 2010 foloseam serviciul shipito.com, după verificări (a trebuit să expediez copii de pașaport și să fac documente de confirmare a identității mele la notar) ce au durat cam o lună am obținut adresă din SUA, anual achitam 50$ abonamentul pentru adresă, și serviciile de livrare per colet (cam 35-50$ colet mic, 50-60$ colet mediu, și 100-150$ colet mai mărișor). 

Parcă totul era bine, americanii își fac treaba calitativ și garantat, însă mai multe incomodități m-au făcut să caut alternative:
  • coletele ajungeau în Moldova prin serviciile poștale, de obicei dura cel puțin 3 săptămâni, dar au fost cazuri și de 2 luni
  • deranja cel mai mult este că de fiecare dată vameșii de la oficiul poștal rețineau coletele și trebuiau să merg la poșta de la gara de trenuri cu confirmare documentară că nu am depășit costul neimpozabil de 200/300 euro a bunurilor cumpărate (timp pe drum, plecare de la serviciu, rînd de 30 minute-1 oră)
  • costurile de livrări cam mărișoare mă făceau să caut permanent pe cineva care să mai comande careva produse ca să fie livrate într-un colet și să fie prețul total mai mic.
În primăvara lui 2014 am aflat de un serviciu nou în Chișinău - Pesoto (despre el am mai scris în articole anterioare), compania oferea instant adresă la depozitul din SUA și anunța pe site că face livrări o dată la 5-11 zile lucrătoare (adica cam în 2 săptămâni), cu un tarif de 1,2 $ pentru 100 grame livrate. Am încercat să fac o livrare în mai, a durat cam 20-25 zile, nimerisem peste o schimbare de depozit din cîte memorez, dar produsul a ajuns cu bine. Așa am aflat eu de o metodă nouă de livrare - avia, în care nu se folosesc serviciile poștale clasice ci companii intermediare specializate pe logistică. Produsul nu mai trebuia să îl iau de la poștă sau vamă, nu mai aveam de umblat cu documente, mergeam la oficiul companiei și primeam coletul

Livrările de pa Pesoto erau o alternativă bună livrărilor prin poștă, însă ori ei aveau noroc rău, ori eu, dar la mine cam o dată la 2 colete erau anomalii, fie se reținea cursa avia și timpul de livrare dura mai mult, ori mai rău - au fost cîteva curse care au fost reținute coletele la vamă, dar de data asta nu de vama de la gara feroviară, ci de la aeroport și am fost nevoit să plec cîteva ori în timpul zilei de lucru la aeroport cu documente confirmative (ce curios era să mă întâlnesc cu mai mulți cunoscuți la vama aeroportului la aceeași oră în aceeași zi). Nu am refuzat la serviciile lor, însă cazurile acestea atipice m-au făcut să atrag atenția la alte oferte de livrări internaționale.

Prin septembrie-octombrie 2014 am început să observ pe facebook niște publicitate și like-uri a paginii USA2Moldova 


Numărul mic de like-uri și lipsa comunicării în română m-a făcut un pic sceptic, dar atenția mi-a fost captată, fiindcă eram interesat să știu ce servicii alternative de livrări mai sunt, am căutat pe net și am dat de site-ul USA2Everywhere.com pe care era și Moldova în listă:


Detaliile de pe prima pagină promiteau livrări internaționale pe motel asemănător celui de la Pesoto: creare instantă a contului și obținere a adresei din SUA, livrare în 7-10 zile:


M-am documentat despre ei însă nu aveam acel imbold de a face prima comandă, dar la început de noiembrie am primit un email personalizat pe adresa de serviciu:


Scrisoarea venea de la memo.md, știam despre acest serviciu ca unul orientat pentru companiile locale care vor să livreze corespondență de afaceri sau produse pe teritoriul Moldovei, chiar am primit o comandă de la tipografie pentru un client prin serviciul lor de curierat.

Și cînd colo în scrisoare o afacere locală, a cărei încredere deja am căpătat-o promovează parteneriat cu serviciile unei companii internaționale despre care vroiam să aflu mai multe, cu accente anume pe ce aveam eu nevoie:
  1. Eu singur cumpăr online, nu fac asta prin intermediari (eu tare mă pricep la shopping, știu unde sunt oferte bune și nu vreau să apelez la intermediari de genul myebay care iau comision pentru servicii)
  2. Imi oferă adresă americană
  3. Vor face reambalare (adică aruncă cutia mare și păstrează doar cutia originală a produsului, asta scade prețul)
  4. Le vor livra cu avionul (asta eu am aflat la telefon de la Memo Express) spre Moldova
  5. Se vor clarifica singuri cu vama
  6. Îmi vor livra produsele acasă (eu de fapt mai tare eram să îmi livreze la serviciu)
Prețurile inițiale erau de 17$ pe jumate de kilogram și 22.50 m-au reținut de la plasarea comenzii, însă în scurt timp Memo Express a anunțat că a stabilit cu USA2Moldova tarife speciale pentru livrări, mai mici, acesta a fost motivul plasării primii comenzi:


Taman vroiam să îmi schimb aparatul foto și am prins o ofertă bună, un Nikon D5300, adică prima comandă nu a fost experimentală, aveam toată încrederea în serviciu. Produsul a ajuns la depozitul din SUA în vreo 3 zile de la vînzător. Eu pe site-ul usa2moldova am făcut procedurile de descriere și înregistrare a acestuia (voi descrie detaliat cum se face în alt articol) și mă gîndeam că în vreo 2 săptămâni îmi ajunge aparatul.

Uimitor, dar cam peste vreo 8 zile mă sună pe la ora 18.30 seara un număr necunoscut, eram la serviciu, mă întreabă dacă doresc să primesc coletul din america seara în aceeași zi sau a doua zi, eu aparatul dat îl așteptam mult, așa că i-am anunțat că mai aștept 30 minute dacă reușesc să vină.
Pe la ora 7 numărul necunoscut revine și mă roagă să ies pînă la ușă, incredibil, nu era bunicuța de la Poșta Moldovei care duce corespondența, nu era vameșul veșnic stresat de la gara feroviară, era un băiat tînăr care avea cutia cu un aparat foto nou nouț.


A trebuit să semnez documentul de recepționare, nu a durat nici 5 minute (defapt poate au fost 5-10 minute fiindcă am mai făcut pozele și am stat puțin la vorbă cu curierul să aflu mai multe detalii despre serviciul lor):
Pentru coletele trimise prin USA2Moldova se semnează pe hârtie, sistemele încă nu sunt interconectate

Mașina de livrări Memo Express, se vede că au fost cumpărate noi
Pentru livrările făcute în Moldova băieții au terminale automate de tracking pentru livrările făcute în Moldova

Livrarea operativă, prețul adecvat, deservirea completă m-a făcut să comand următoarele livrări prin USA2Moldova:

Următoarea livrare a fost făcută ziua, nu am insistat să fie livrată imediat ce a ajuns în Moldova
A fost un iPhone 5, livrarea căruia a costat 15$

Apoi au venit sărbătorile de iarnă, am lăsat cumpărarea cadourilor pe ultima sută de metri, însă chiar dacă mai erau 7 zile pînă la revelion, avionul cu colete a ajuns pe data de 31, și Memo Express a depus efort maxim ca eu să am cadourile de pus sub brad, eu le-am ușurat un pic misiunea și am mers la ei la oficiu să iau coletul, fiindcă totuși era și la ei ultima zi din an și nu vroiam să insist să vină în aglomerație la mine la Botanica, eu oricum în drum spre casă puteam trece pe la ei pe la oficiu.

Aceste 2 colete au costat cam 50$, dar ele chiar erau mărișoare

Datorită la USA2Moldova și Memo Express Moș Crăciun a reușit să ajungă cu cadouri și pe la noi acasă:




Direct sau nu, dar vreau să le mulțumesc pentru că își fac meseria bine. 


And for the USA2Moldova office, if you will ever get to read this article - thanks for good services.


Postări populare de pe acest blog

PayPal în Moldova - înregistrare legală a contului (Instrucțiune foto)

Chișinău Marathon - evenimentul care mi-a arătat că avem o capitală frumoasă (cînd este fără mașini)

De rău despre Moldtelecom - cum am rămas fără internet o săptămână sau mai mult