Ericsson și NOC-ul din Chișinău

Telefonul A1018 este asocierea mea cu marca Ericcson - primul telefon mobil folosit de mine ceva mai mult de 10 ani în urmă. 
Din 2002 în coace în memoria mea compania Ericsson lăsat mai multe pete care în special se asociază cu diferite telefoane mobile care le vedeam la prieteni, le doream, dar nu pe toate am putut să le cumpăr.

Ericsson T39 - o fabrica de radiație care se deschidea foarte sexy, mai era și compact, iar antena lui plată nu mai era cît o bucată de pix, modelul K750 lansat împreună cu Sony a fost foarte popular în chișinău fiindcă a fost printre primele telefoane cu cameră foto decentă (de 2 Mpix), mai era și seria Walkman W800 și subțirelul W950 taman bune pentru melomani, chit că aveau în set căști mai decente și puteau găzdui muzica mp3 tot mai populară.

Noi memorăm ce ne-a atins mai mult (la buzunar sau la emoții), multe modele le-am uitat, dar compania Ericsson a avut o varietate mare de telefoane, pe tot gustul:

Ultima mea interacțiune activă cu Ericsson (inclusiv și cu partenerul Sony) a fost atunci cînd am pierdut din rucsac telefonul care l-am folosit cam 2 ani jumate Sony Ericsson K610, nu prea am regretat de asta, fiindcă atunci cînd erau la modă deja alte telefoane îmi pare mie că LG TRE-urile (LG 8130 de la operatorul italian TRE care au invadat Chișinăul fiind expediate de compatriții noștri din Italia ce procurau telefoane la contract cu 50 de Euro apoi aruncau cartelele):
După ce era telefoanelor cu butoane a fost copleșită de telefoanele cu ecran tactil știam de prin interneturi și de la colegi că Ericsson s-a despărțit de Sony, a doua lansând telefoane moderne pe Android sub marca Xperia. Percepția mea era că Ericsson s-a pierdut poate chiar a și dispărut de pe piața telefoanelor mobile împreună cu Siemens și recenta Nokia care a fost îngropată de Microsoft.

Totuși compania Ericsson are o istorie lungă, nu este un startup care apare brusc și dispare de îndată ce piața își schimbă direcțiile, ba chiar se dezvoltă și crește, însă direcția business-ului este alta - serviciile profesioniste în domeniul telecomunicației oferite altor companii, asta am înțeles eu fiind invitat la evenimentul de deschidere oficială a centrului de management al rețelelor Ericsson Moldova NOC.

În acest articol vreau să vă fac o mică excursie și să vă relatez despre noile informații despre Ericsson și activitatea lor în Moldova.


Din cercetările pe internet am aflat că Ericsson are înregistrată companie în Moldova de mai mulți ani - Ericsson Telecommunications SRL, întreprindere cu capital străin. 

Link pe Yellow pages 
Tot de pe internet am aflat că compania a curtat operatorii locali prin încercări de a îi atrage la integrarea de noi tehnologii de telecomunicații, în special 4G, probabil oficiul din Moldova nu avea treabă cu distribuția telefoanelor, ci se concentra la servicii mai sofisticate și poate chiar echipament pentru operatorii GSM locali.

Ținând cont că în media mioritică informație despre compania Ericsson nu prea a apărut mă gîndesc eu că în ultimii vreo 5 ani sau puțin mai mult ea a crescut încet de la cîțiva angajați, la o echipă suficient de mare care să ofere outsourcing în 2015 și să declare lansarea Network Operations Centrului pe 23 aprilie.

Ce este un NOC totuși?  

La companiile mari vedem imagini futuristice ca în filme:
Poză dintr-un NOC al corporației VISA (da da, cei ce fac să puteți primi salariu și pensia pe card), poză de aici
NOC-ul AT&T, poză de aici


Impresionant, da? Oare există așa ceva și în Moldova? Păi să vă spun sincer, există, și a existat chiar înaintea lansării NOC-ului de către Ericsson, de exemplu Moldtelecom și-a deschis centrul de operare a rețelei în 2011, arată cam așa:


Hm, nu pare așa impresionat cala AT&T și VISA, mai degrabă e un birou în care sunt instalate computere, stații de lucru cu cîte 2 monitoare mari, mese de birou simple, niște dulapuri și un panou din 10 monitoare. La telecom chiar sala seamănă să fie un hol, din dreapta și stânga fiind scări de acces, parcă ar fi între etaje.

RENAM (Research and Educational Networking Association of Moldova) tot are NOC, adică dacă e o rețea mare care deservește mai multe instituții educaționale este nevoie de un centru din care este monitorizată și gestionată, din păcate nu am putut face rost de poze publice pe internet a acestui centru, poate vă arăt un screenshot la pagina web a centrului, dar sper că el funcționează ceva mai bine decît felul cum arată pagina web - învechită și neorganizată, și rămasă în urma la tehnologii și aspect (ce să-i faci, totuși ei nu au treabă cu domeniul comercial unde contează ce site-ai):


Sunt sigur că mai există și alte centre de operare a rețelelor în Moldova, mai degrabă în Chișinău, dar sunt sigur că vă descurcați singuri cu căutatul pe google, ori dacă aveți nevoie de informații mai complete va trebui să cercetați și în offline.

Să vă arăt ce este NOC-ul Ericsson în Moldova:

Se află la adresa Sfatul Țării 29, în centrul orașului:


Într-o simplă clădire de birouri - Leroi, să vă spun sincer, cînd am fost invitat la evenimentul de lansare nu am atras atenția imediat la adresă, și mă gândeam "unde oare au construit ei în centrul orașului o clădire nouă, tehnologizată", dar cînd colo sediul este în Leroi, unde am fost sute de ori pe la clienți (CEED, BRITE, UNDP) și clădirea mai tare mi se asocia cu o analogie a Kentford-ului, unde corporații străine din diferite domenii iubesc să închirieze spații. Da, știam că acolo a avut sediu Endava, QSystems, Adobe, însă știam că aceștia nu prea făceau mare lucrări inginerești în clădirea dată, aveam o asociere clară - aici se face lucru mult de birou, documente, meetinguri, planuri, dar mai puțin chestii sofisticate ce țin de rețele și telecomunicații.


Oficiul, mai bine zis etajul companiei este al nouălea, ultimul. După ieșirea din lift am fost întâlnit de un paznic care ne permitea să trecem înăuntru aplicând cheia magnetică la porțile de acces, mă gândes eu că el nu stă acol opermanent, că nu știu care ar fi sensul să mai stea și porțile automatizate:



Era un lucru interesant - dacă ieși din lift nimerești la poarta sofisticată cu cheie, pin-uri, detector de mișcare, și alte tehnologizări, dar dacă te duci pe scări (după eveniment eu am plecat pe scări) - nimerești direct în interiorul birourilor (poate ușa e încuiată de obicei), fiind separat de uși de sticlă care probabil sunt deschise ziua (vedeți în poza de mai jos).

Coridor de clădire de birouri ca la restul etajelor din Leroi, tipic pentru o clădire de birouri, evident că la acele etaje unde închiriază o companie întreagă este permis să fie personalizați pereții - în cazul Ericsson e vorba de fotografii alb-negre în rame pe tematica telecomunicațiilor și probabil care redau din istoria companiei - drăguț.
Vedeți doamna în capătul coridorului - acolo este ieșirea de pe scări 



Se pare că Ericsson mai făceau și telefoane fixe
Evenimentul a fost organizat mai mult pentru presă (din bloggeri am crezut că am fost doar eu, dar se pare că Viorica Ataman tot a fost pe acolo (vezi articolul ei aici), de aia și-au "băgat" (amplasat) microfoanele peste tot și așteptau cuminței în sala de ședințe destul de adecvat dotată pentru o companie IT să înceapă conferința de presă:



Operatorii pînă una alta au fost aliniați în fața panglicii de lansare oficială, la început organizatorii evenimentului mi-au zis că nu am acces acolo, dar pe urmă văzând că nu stau cumințel cu jurnalistele în camera dedicată conferinței de presă au spus că pot merge și eu:


Mai sunt sunt ușile deschise a intrării în NOC, dar în mod ordinar ele arată ca în poza următoare, și ele sunt închise permanent, iar pentru a intra e nevoie de cheie magnetică de acces și cunoașterea pin-ului (din păcate nu am putut să îl aflu ca să mergeți să spionați și voi pe acolo):


De fapt, acea cameră unde erau operatorii este NOC-ul, după intrarea în ea, a fost plasat un stand cu materiale de marketing ce țin de brandul Ericsson:


Ele sunt moderne și atrăgătoare vizual, doar este și partea tristă - brandingul nu se aplică pretutindeni, eu fiind din domeniul designului am observat repejor acele elemente din interiorul oficiului care nu se incadrează în identitatea vizuală a companiei:


Eu înțeleg că label-urile de avertizare de pe pereți sunt instalați de către cine dă în chirie oficiile, dar vai de mine ce porcărie e urâte sunt aceste abțibilduri cu fonturi, culori, pictograme de tot felul, dar numai nu în stilul Ericsson, și minusul este că înlocuirea lor costă tare puțin, însă nimeni nu a atras atenția timp de anii în care compania are oficiul aici (probabil este efectul de deprindere - cînd mergi la cineva în ospeție vezi mai ușor neajunsurile decît acolo unde ești zi de zi). 

Așa, tadaaaa, iată și NOC-ul, în prima poză vedeți panoul de monitorizare din 4 plazme mari care sunt monitorizate de 4 ingineri (interesant cum sunt distribuite ecranele cînd se joacă noaptea în Quake 3?). În așa centre nu e permis să fotografiezi ce este pe ecrane așa că nu veți putea din pozele mele să aflați ce softuri sunt folosite la Ericsson Moldova. Da iaca haosul de calburi, tasitiera și mouse-ul pe case-ul de sub panoul de monitoare e o bilă neagră mare din partea mea, una de bownling, înțeleg că asta nu e centrul de monitorizare NASA, nici VISA, dar chiar și la Moldtelecom cablurile și echipamentul era organizat cu o acuratețe mai mare.


În capăt la fereastră vedeți o cutie cu telefoane, din păcate la vizitarea NOC-ului eu nu am observat-o, dar mai tîrziu cercetând informația de pe internet am văzut - acolo e păstrată o părticică din istoria companiei, eu aș fi fotografiat cu drag aceste telefoane:

Vedeți aici poza originală 
Sala este destul de încăpătoare, nu e delimitată cu clasicile "cubicle-uri" tipice pentru companiile IT, e un open space unde inginerii stau toți impreună, tot în ea este și un cabinet de sticlă izolat fonic unde pot fi tot felul de skype call-uri:


Inginerii lucrează la desktopuri și laptopuri obișnuite, care se pare că rulează Windows, evident că folosesc programe specializate (probabil echipamentul sofisticat îl folosesc inginerii din teren):


În NOC erau din spusele inginerilor 2 echipe a cîte 8 specialiști, iar în oraș sunt cîteva echipe care lcurează în teritoriu la clienți (la moment Orange Moldova).

 

Un lucru curios și nostim - la băieții care erau amplasați cu spatele la intarea în NOC pe mese era mai amenajat, fără mult haos, s-au pregătit de vizitatori:




Da iaca cei care erau cu spatele la fereastră, și-au căutat de treaba zilnică și nu au mai stat să aranjeze tare birourile pentru vizitatorii din presă:


Din când în când pe la inginerii Moldoveni mai vin superiori care probabil îi chestionează cum merge treaba, dar iaca nu știu dacă asta sunt Suedezi, ori colegi direcționați din NOC-ul românesc:

Poza asta am prins-o după ce jurnaliștii au plecat și băieții și-au văzut de treabă fără stresul camerelor
Cum am spus mai sus sala este mare, încăpătoare, sunt disponibile mai multe locuri pentru ingineri chiar în prima linie, probabil în timp compania va crește și vor fi ocupate toate spațiile de lucru care la moment sunt libere, chiar le doresc să crească așa ca Endava cînd nu vor mai încăpea în Leroi și vor merge într-o clădire separată doar pentru ei:


În afară de centrul de management al rețelei, o aripă a clădirii la etajul nouă este ocupată de biorul administrativ al companiei, unde mai stau o parte din ceilalți 80 de colaboratori, probabil staff de diferite feluri - manageri, contabili, responsabili financiari, șefii, oricum companiile IT nu-s doar din ingineri:




Au și o cameră specială pentru cei ce încalcă regulamentele interne (întârzie, fumează în birou, nu fac lucrul la timp), iată aici ei stau încuiați:

Glumesc, e doar un panou electric
Inginerii din NOC-ul Ericsson Moldova au un bonus față staff-ul administrativ - balconul ultimului etaj, eu nu știu dacă ei obișnuiescă să iasă acolo la o pauză de cafea, ori la o țigară, dar e o vedere frumoasă spre centrul orașului, mai ales într-o zi cu soare:






Știind cam cine-s cititorii blogului meu, probabil cam aici s-a terminat partea interesantă, mai jos am să plasez fotografii de la eveniment, unde au venit oficialități (Ministrul TIC - Pavel Filip, Doamna Ingrid Tersman - Ambasadorul Suediei în Republica Moldova), dar și reprezentanți bine cotați în scara ierarhică a companiei Ericsson:

Tăierea panglicii de deschidere oficiale a NOC-ului
Jurnaliștii își fac treaba, e aglomerat cu ei, dacă eram și eu acolo atunci nu vedeați alte poze interesante

Discursul oficial al Ministrului TIC - Pavel Filip
Toți se uită la unfilmuleț de branding care nu spune cam nimic despre tehnologii, dar are imagini frumoase, îl puteți vea și voi pe youtube https://www.youtube.com/watch?v=6VhXcFKfyV8 
Discursul domnului Maurizio De Dominicis - Vice Președinte și Președinte al Ericsson Europa de Sud-Est

Informații despre Ericsson Europa de Sud-Est

Istoria Ericsson în Moldova - de la 7 angajați în 1998 la 81 în 2014

Maurizio De Dominicis - Vice Președinte și Președinte al Ericsson Europa de Sud-Est

Domnul Nunzio Mirtillo, Președinte al regiunii Mediteraniene Ericsson
Domnul Liam Coffey, Vice Președinte și Președinte al Centrului Global de Servicii din România

Domnul Liam Coffey, Vice Președinte și Președinte al Centrului Global de Servicii din România
Prezentări despre alte centre globale de servicii Ericsson

Runda de întrebări și răspunsuri - ce bine era dacă dădeau niște cadouri pentru cele mai interesante întrebări, evident că ale mele erau mai bune decât la jurnaliști care nu prea se pricep la subiect

Nu fac parte din presă, de asta nu știu cît de tare are sens să vă povestesc discursurile invitaților Ericsson și a oficialităților, aceste lucruri le-au făcut jurnaliștii, și un search pe google o să vă arate mai multe reportaje, că ei erau mulțișori acolo și unii chiar au fost probabil plătiți pentru asta:

  • http://protv.md/stiri/actualitate/compania-ericsson-isi-extinde-operatiunile-in-republica-moldova---941891.html
  • http://unimedia.info/comunicate/pavel-filip-saluta-extinderea-prezentei-ericsson-in-republica-moldova-7536.html
  • http://www.noi.md/md/news_id/5931
Mai este și comunicatul de presă din care puteți percepe mai multe informații: 


Pentru mine a fost interesant să descopăr ce stă în spate al NOC, și am constatat că pe lîngă softurile specializate sunt inginerii bine calificați, în cazul centrului Ericsson din Chișinău aceștia sunt specialiști din Moldova, care sunt buni la ceea ce fac așa ca să deservească operatorii locali (Orange Moldova) dar și ca să ofere servicii regionale pentru alte țări. E tare cool că avem specialiști buni care se s-au alăturat la Centrele Ericsson de Servicii Globale din China, India, Mexic și România găzduiesc Centre Operaționale Globale de Administrare a Rețelelor care, împreună cu centrele regionale și locale care împreună administrează rețele ce deservesc peste 1 miliard de abonați în toată lumea.

Este evident că eu nu sunt satisfăcut de această vizită pentru presă care nu a dezvăluit multe detalii tehnice, eu de exemplu aș vrea să aflu ce tehnologii sunt folosite, aș vrea să fac o ieșire în teren cu inginirerii care fac deservirea rețelei, aș vrea să cunosc ce fac zi de zi specialiștii în NOC, care sunt operațiunile administrative (dacă reprezentanții Ericsson Moldova citesc acest articol, gîndiți-vă poate organizați un offline cu bloggeri tehnici)

Apropo, dacă printre cititorii mei sunt specialiști puternici tehnici, care au expertiză în domeniul telecomunicațiilor, au experiență de gestionare a echipelor de IT-șnici, Ericsson Moldova caută șef pentru NOC-ul din Chișinău, am nimerit pe anunțul de căutare pe internet, și chiar la evenimentul de deschidere șefii din străinătate spuneau că încă nu a fost aleasă o persoană pentru NOC:


Postări populare de pe acest blog

PayPal în Moldova - înregistrare legală a contului (Instrucțiune foto)

Experiență reușită de cumpărare pe ebay - portofel Alpine Swiss

Paypal - scoaterea banilor prin cont american