Chișinău Marathon - evenimentul care mi-a arătat că avem o capitală frumoasă (cînd este fără mașini)

În weekend pe 17 aprilie s-a desfășurat a doua ediție a evenimentului sportiv "Chișinău Marathon", am participat și eu la acesta, a fost obositor, dar a fost și captivant să alergi împreună cu 15 mii camarazi.
Aș avea mai multe bune de spus despre eveniment din perspectiva organizării, a mediatizării, a sentimentelor simțite, totuși eu vreau să vă spun cum mi-a deschis mie maratonul ochii asupra faptului că centrul orașului Chișinău este unul frumos și poate fi locul de odihnă pentru mii de oameni, cu o condiție - să scăpăm de mașini măcar pentru weekend.
Pe 17 aprilie de la 4 dimineața la 4 seara a fost închis traficul în centrul orașului  PMAN (start) – Str. Ștefan cel Mare – Str. Ciuflea – Str. Dacia (până la Trandafirilor) – Str. Dacia – Str. Ciuflea – Str. Ștefan cel Mare (la str Tom Ciorbă.) – Str. Ștefan cel Mare – PMAN (sosire).
După maraton eu pur și simplu m-am brimblat pe străzile adiacente maratonului și am fost surprins cît spațiu am avea pentru petrecerea timpului dacă nu ar avea acces automobilele.


Am făcut o înregistrare a plimbării mele în jurul unui cartieri, vedeți și voi spațiul enorm care l-am putea savura cu prietenii, familia, copii:


Totuși blocarea străzilor a bucurat mult pietonii, dar am hotărât să aflu care e opiniea conducătorilor auto, de asta am făcut un interviu la colț de străzi în care i-am pe șoferi cît de tare sunt deranjați de blocarea străzilor:



Din 43 de șoferi 30 au fost nu au fost deranjați de blocarea străzilor, mai mulți chiar au încurajat activitățile sportive, și 13 au fost deranjați, în special erau frustrați meseriașii, conducătorii de taxi-uri și maxitaxi-uri.

Pe mine personal această blocare m-a făcut să descopăr:

  • În centrul orașului este mult spațiu pentru petrecerea timpului liber
  • Avem trotuare largi, dacă pe ele nu sunt parcate mașini
  • Străzile blocate ale orașului ar putea fi locuri minunate pentru evenimente, festivaluri, deschiderea teraselor temporare, defășurării activităților sportive, și pentru simple plimbări
  • Deși la distanță de o stradă - două (31 august și București) se circula foarte intensiv, pe strada Veronica Micle, Pușkin, Pîrcălab, în jurul clădirii guvernului, pe Ștefan cel Mare aerul era diferit, se simțea că nu este poluare și noxe
Acest eveniment m-a făcut să înțelegă centrul Chișinăului ar fi un loc minunat pentru petrecerea timpului liber, cu condiția să renunțim la circulația mașinilor, și da, chiar și a transportului public. 

Înțeleg că strada centrală este o arteră vitală pentru circulație, dar consider că închiderea acesteia și a 2 străzi paralele amplasate lateral și a străzilor ce le intersectează, de exemplu de la medicină la Ismail și de la 31 august Columna ar deschide un spațiu enorm.

Eu sunt sigur că dacă acest lucru ar fi făcut cel puțin o dată în lună în timpul weekend-ului vor fi mai mulți orășeni și vizitatori ai orașului care vor petrece timpul liber cu plăcere "în stradă", vor fi mai fericiți și bucuroși, indiferent că vor alerga la o competiție, vor face skateboar, sau vor  servi o bere, un păhar de vin, nu contează. Voi ce credeți?


Postări populare de pe acest blog

PayPal în Moldova - înregistrare legală a contului (Instrucțiune foto)

Startup Weekend - Follow-up meeting - 4.04 - Page found

De rău despre Moldtelecom - cum am rămas fără internet o săptămână sau mai mult